Van Marie-Antoinette tot zuster Clivia

HEEREWAARDEN - “Moet je zien: Kaatje Kant”, roepen fietsers bij het kledingverhuurwinkeltje aan de Kop in de idyllische uiterwaarden van Heerewaarden. “Mooi, hè, zulke reacties”, zegt de naamgeefster, die eigenlijk Carla van Haare heet.

Sinds anderhalf jaar verhuurt Carla (49) kleding voor toneelstukken, schoolmusicals, gala’s, de Zaltbommelse gildenfeesten, carnaval en andere grotere en kleinere festiviteiten.De winkelruimte is gevestigd in het voorste gedeelte van haar woning op het terrein van een voormalige steenfabriek. Tot nu toe verhuurde ze haar kleding vooral in de Bommelerwaard. Maar Carla wil meer. “Vorige maand ben ik voor het tweede jaar op rij ingeschakeld door de organisatie van de Vlaggenparade van de Nijmeegse Vierdaagse. Dan ben je weliswaar vooral achter de schermen actief, maar daar ontmoet je zomaar opeens de ontwerper van de jurken van Ellen ten Damme. Zo bouw je langzaam maar zeker toch een wat groter netwerk op.”

Als aanvulling op de kledingverhuur gaat ze zo nu en dan ook zelf achter de naaimachine zitten. “Maar het liefst houd ik dat een beetje beperkt, want er gaat heel veel tijd inzitten. Ik wil niet worden ingezet voor allerlei naaiklusjes.” Het maken bijzondere historische kleding is nog niet zo makkelijk. “Je moet exact weten welke kleding in een bepaalde periode of in bepaalde landen werd gedragen. Het is echt een vak apart.”

Carla fabriceerde voor de Gildefeesten van Zaltbommel al diverse kostuums met het stadswapen erop. Van haar hand is ook een bijna perfectie kopie van het blauw-witte setje van zuster Klivia uit de musical ‘Ja Zuster, Nee Zuster’. “Als je kleding maakt voor toneel, dan moet het niet alleen mooi zijn, maar ook heel praktisch. Ik heb Napoleon-kleding gemaakt die van achteren moesten worden dichtgemaakt met klitteband. Waardoor de toneelspelers zich vliegensvlug konden verkleden.”

Marie-Antoinette

“Sinds ik kleding verhuur, ben ik met heel andere ogen naar historische films gaan kijken”, zegt Carla. “Vroeger interesseerde me dat maar matig, maar tegenwoordig wil ik precies weten wat de acteurs en actrices voor kleding dragen. Mijn favoriet is de film over het leven van Marie-Antoinette, de vrouw van koning Lodewijk XVI. Vooral natuurlijk vanwege die brede en pompeuze jurken. Prachtig vind ik dat.” Maar ook eenvoudige kleding kan haar bekoren. “De Gildefeesten in Zaltbommel richten zich weer veel meer op het werkvolk. Het is kleding die gedragen werd rond 1600. Als je die kleding maakt, is het goed om te weten dat ze toen nog geen zakken op kleding droegen.” “De ene keer ben je helemaal bezig met galakleding, dan weer met historische kleding. En dan weer met een bepaald thema. Dat maakt het heel afwisselend.”

Dick Aanen